Ψύχραιμος, ήρεμος, λιτός

Ο Τεντ Φαν Λέουβεν για τον Ιράκλι Μαϊσουράτζε

Τρεις λέξεις για να περιγραφεί ο Άλμπερτ Σεράν Πόλο. Στην αναζήτηση μας για αμυντικούς, σύντομα καταλήξαμε στον Άλμπερτ Σεράν. Γιατί; Όντας προϊόν της Ακαδημίας της Εσπανιόλ, ο Άλμπερτ Σεράν έμαθε από μικρή ηλικία να κτίζει παιχνίδια, να σκέφτεται γρήγορα και ποτέ να μην πανικοβάλλεται κάτω από πίεση.

Οι Ισπανικές και Ολλανδικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες, μαθαίνουν τους παίχτες τους ότι η άμυνα ξεκινά από τον επιθετικό και οι επιθέσεις αρχίζουν από τα μετόπισθεν.

Ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος επηρέασε τόσο την Ολλανδική, όσο και την Ισπανική φιλοσοφία: «Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι μυαλού. Παίζεις με τον εγκέφαλο. Διότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν τρέχει γρηγορότερα από την μπάλα».

Στην Ανόρθωση, θέλουμε να παίξουμε στρωτό ποδόσφαιρο, όχι μόνο μακρινές μπαλιές. Στη δική μας φιλοσοφία, το ποδόσφαιρο στην άμυνα είναι δύο εναντίον ενός, στο κέντρο δύο έναντι ενός, μέχρι να δημιουργήσουμε μπροστά μια κατάσταση ένας εναντίον εντός. Περνάς τον αντίπαλο: γκολ. Απλό παιχνίδι, έτσι;

Το απλό είναι δύσκολο. Για να μεταφέρεις αυτό το πλάνο από τον σχεδιαστικό πίνακα στο γήπεδο, χρειάζονται σπεσιαλίστες. Όπως ανέφερα παλιότερα, η κατασκευή μιας ομάδας μοιάζει πολύ με την παρασκευή ενός φαρμάκου. Όλα τα επιμέρους στοιχεία έχουν επίδραση το ένα στο άλλο. Στο τέλος, η ομάδα η ομάδα θα είναι ισχυρότερη από το άθροισμα των επιμέρους μερών.

Όλοι οι παίχτες της Ανόρθωσης, πρέπει να έχουν κάποια στοιχεία από κοινού. Πρέπει να είναι νικητές, ποδοσφαιριστές οι οποίοι θέλουν να βελτιώνονται σε κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε παιχνίδι. Πρέπει να είναι νικητές, πνευματικά δυνατοί με ισχυρό κίνητρο.

Ο Άλμπερ Σεράν, ταιριάζει ακριβώς στην περιγραφή της δουλειάς. Ένας εξαίρετος αμυντικός στο ένας εναντίον ενός, δεξιοπόδαρος και αποφασιστικός. Παίζει την μπάλα με ασφάλεια και ευαισθησία. Είναι καλός στην ανάπτυξη, έχει καλή κεφαλιά, είναι έξυπνος και έχει φανταστική νοοτροπία τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Μπορεί να σκεφτεί σε μεγάλη ταχύτητα και έχει την τεχνική να υλοποιεί αυτό που σκέφτεται το μυαλό. Δυνατός χαρακτήρας, άψογη προσωπικότητα. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Και αγωνίζεται όπως ο χαρακτήρας του: Ψύχραιμα, ήρεμα, λιτά.

Ο Άλμπερτ Σεράν δεν σκέφτεται προβλήματα, σκέφτεται λύσεις με ένα αισιόδοξο τρόπο «μπορώ να το κάνω».

Ο Άλμπερτ Σεράν είναι περισσότερα. Έχει πλούσια εμπειρία για να βοηθήσει τους ουκ ολίγους νεαρούς παίχτες που έχουμε.

Έπαιξε για την Εσπανιόλ, την Σουόνσι, την ΑΕΚ Λάρνακας και τον περασμένο χρόνο για την Alcorcón, μεσαία ομάδα της Ισπανικής β΄κατηγορίας.

Έζησε δυο χρόνια στην Κύπρο και τόσο σ’ αυτόν, όσο και στην οικογένειά του, τους άρεσε πάρα πολύ εδώ, που απεφάσισαν να επιστρέψουν στο αγαπημένο τους νησί.

Αυτός έψαχνε για το σωστό περιβάλλον κι εμείς για τον παίχτη με τις συγκεκριμένες ικανότητες. Έτσι το ταίριασμα ήταν εύκολο να γίνει.

Συνήθως, κλείνω γράφοντας «Αμμόχωστος θα επιστρέψουμε».

Όπως καταλαβαίνω, κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται πως δεν είμαι εμπεπλεγμένος αρκετά στην Ιστορία σας, για να χρησιμοποιώ αυτές τις βαριές λέξεις. Αν και κάλυπτα το Κυπριακό ως δημοσιογράφος για πάνω από τρεις δεκαετίες, κατανοώ και σέβομαι πλήρως αυτό που εννοούν.

Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να βάλω τον εαυτό μου στην ίδια θέση με αυτούς που υπέφεραν. Ήθελα να εκφράσω, ότι όντως αναγνωρίζω την ξεχωριστή θέση της Ανόρθωσης και νιώθω ιδιαίτερα συνδεδεμένος. Για μένα ήταν μεγάλο κίνητρο να έρθω σ’ αυτό το Σύλλογο. Η Ανόρθωσις πράγματι είναι περισσότερο από ένας Σύλλογος.

Ίσως αυτό το σλόγκαν να είναι καλύτερο: Αμμόχωστος: Η Ανόρθωσις θα επιστρέψει!

Τεντ φαν Λέουβεν,

Τεχνικός Διευθυντής

Σχετικά Νέα