Τριαντατρία χρόνια χωρίς τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος

2 Αυγούστου σήμερα και στη μνήμη κάθε Ανορθωσιάτη έρχεται ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος έφυγε από κοντά μας τέτοια μέρα, το 1981, πριν από 33 ακριβώς χρόνια.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στα 52 του μόλις χρόνια. Τον «πρόδωσε» η καρδιά του. Αυτή η μεγάλη καρδιά, που χωρούσε μέσα την Κύπρο, την Ελλάδα, τον αθλητισμό και τους αθλητές του, όλο τον κόσμο.

Γεννημένος στον Άγιο Μέμνων της Αμμοχώστου, στις 26 του Μάη το 1929, ο Αντώνης Παπαδόπουλος προερχόταν από μια θρησκευόμενη οικογένεια, που τον γαλούχησε με αρχές και αξίες. Ιδανικά, τα οποία κράτησε και κουβάλησε μαζί του, σε ολόκληρή του τη διαδρομή.

Η ζωή του, ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. Ξεκίνησε ως αθλητής στίβου, με τα χρώματα φυσικά του ΓΣΕ, της Αμμοχώστου. Τελειώνοντας το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα, στην Αθήνα, εντασσόμενος στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Στην Ελλάδα ήταν όχι απλά μέλος της ομάδας της ΑΕΚ αλλά και αρχηγός! Παρόλο που έγινε δέκτης πρότασης να παραμείνει στον δικέφαλο, εντούτοις θέλησε να έρθει στην Κύπρο και να φορέσει τη φανέλα με το φοίνικα στο στήθος. Ήταν ο φυσικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, της Μεγάλης Κυρίας της εποχής, από το 1954 όταν επαναπατρίστηκε.

Ένα χρόνο αργότερα, το ’55, εντάχθηκε με τόλμη και ανδρεία στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, μαζί με τους φίλους του Γρηγόρη Αυξεντίου και Παύλο Παυλάκη. Συνελήφθη μέσα στο οίκημα της Ανόρθωσης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, από τα οποία εννέα μήνες αργότερα – το Σεπτέμβρη του ’56 – απέδρασε. Αναγκαστικά, έφυγε στα βουνά ως αντάρτης.

Το Μάρτη του 1957, συνελήφθη και πάλι. Προηγήθηκε η επική μάχη του Μαχαιρά, κατά την οποία ο αδελφικός του φίλος Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε παρανάλωμα του πυρός, περνώντας στην αθανασία.

Από το 1960 και έπειτα, μετά την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος διορίστηκε Προϊστάμενος Σωματικής αγωγής.

Ο Σύλλογός μας, τίμησε και συνεχίζει να τιμά τον Αντώνη Παπαδόπουλο για την προσφορά του στον τόπο, τον αθλητισμό και την Ανόρθωση, έχοντας ονομάσει την προσφυγική μας έδρα στη Λάρνακα, «Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος».

Αιωνία του η μνήμη.

Σχετικά Νέα