Ανακοίνωση: Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η 10η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Η Διακήρυξη αυτή, σήμαινε και την τοποθέτηση των σχέσεων των κρατών σε νέα βάση μετά τις ολέθριες συνέπειες που βίωσε ο πλανήτης κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελεί έργο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συστάθηκε το 1947 από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, που συνήλθε στο Παρίσι στις 10/12/1948 με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές.

Δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις που διαφάνηκαν τη συγκεκριμένη μέρα ακόμα απέχουμε κατά πολύ από το να θεωρήσουμε ως θεμελιωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη. Ιδιαίτερα στη δική μας πατρίδα, βασικά δικαιώματα και ελευθερίες καταπατούνται βάναυσα εδώ και 46 χρόνια από τον Τούρκο εισβολέα και μετά λύπης μας παρατηρούμε πως η διεθνής κοινότητα έχει κωφεύσει στην πραγματική καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Αυτές τις μέρες το ζήτημα είναι ξανά επίκαιρο, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου βασικό θέμα συζήτησης είναι και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της στα Βαρώσια.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, καλεί για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα και πιο συγκεκριμένα τους ευρωπαίους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιβάλουν τις κυρώσεις εκείνες που θα προφυλάσσουν τα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου. Η ανοχή της Ευρώπης για όσο συμβαίνουν στο έδαφός της, κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει επιτρέψει περαιτέρω αποθράσυνση της Τουρκίας και επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει το ανάχωμα που θα την εμποδίσει.

Στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δε χωρούν εκπτώσεις και συμβιβασμοί.

Σχετικά Νέα