Κώστας Φώτη: Το άλογο της «Μεγάλης Κυρίας»

Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο και από τα κορυφαία ονόματα της Ανόρθωσης στη δεκαετία του 1980 με αξιομνημόνευτη προσφορά. Ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις του Συλλόγου και για μια 12ετία υπήρξε από τα βασικότερα γρανάζια της ομάδας.

Παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς, που τον ταλαιπώρησαν στην καριέρα του, κατόρθωσε να καταξιωθεί ως ποδοσφαιριστής και δίκαια συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ποδοσφαιρικές μορφές του Συλλόγου.

Ο Κώστας Φώτη γεννήθηκε στη Γύψου στις 5/8/1960 και μετά τον εκτοπισμό, το 1974, εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 17 ετών και το 1978 ο Αντώνης Καράς ξεχώρισε το ταλέντο του και τον πήρε στην Ανόρθωση. Τη περίοδο 1979-80, με προπονητή τον Καρά αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα στη θέση του κεντρικού κυνηγού.

Το ταλέντο του και η μεγάλη έφεση του στο σκοράρισμα δεν άργησαν να διαφανούν. Σε 20 αγώνες κατάφερε να πετύχει 17 τέρματα και ο Γκεόργκι Πατσατσίεφ – προπονητής στην πρώτη ομάδα – στα τελευταία παιχνίδια της περιόδου του εμπιστεύθηκε θέση στην ενδεκάδα. Το ντεμπούτο του ως βασικός, ήταν ιδανικό, καθώς συνδυάστηκε με γκολ.

Από το 1980 καθιερώθηκε ως ο βασικός σέντερ φορ της Ανόρθωσης σκοράροντας σε τακτική βάση. Μαζί με τον Φοίβο και τον Τσούκκα αποτέλεσαν μια εξαιρετική επιθετική τριμπλέτα. Την περίοδο 1983-84 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ανόρθωσης (9 γκολ), κάτι που επαναλήφθηκε και τις περιόδους 1984-85 (14 γκολ) και 1988-89 (9 γκολ).

Την περίοδο 1984-85 αναδείχθηκε από την ΕΑΚ κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Ήταν η επιβράβευση της προσφοράς του και μια ιδιαίτερη διάκριση για έναν παίκτη, ο οποίος θαυμάστηκε και χειροκροτήθηκε από τον φίλαθλο κόσμο για τα προσόντα, τον χαρακτήρα και το ήθος του.

Στην καριέρα του στάθηκε άτυχος, αφού ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς και υποβλήθηκε σε τέσσερις εγχειρήσεις στα δύο πόδια (το 1985 ύστερα από τροχαίο δυστύχημα, το 1987 και το 1990). Παρά ταύτα με το πείσμα και τη θέληση του, κατόρθωσε να ξεδιπλώσει στα γήπεδα πολλές από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες και αρετές.

Ήταν εξαιρετικός τόσο στο ψηλό παιχνίδι όσο και στο χαμηλό παιχνίδι. Ποδοσφαιριστής αξίας με ωραίο, μεγάλο διασκελισμό και ταχύτητα (οι οπαδοί της Ανόρθωσης τον αποκαλούσαν το άλογο της “Μεγάλης Κυρίας), καλή τεχνική, σπουδαίο άλμα και άφθαστη κεφαλιά αλλά και αίσθηση του γκολ, διακρινόταν επίσης για τη δύναμη και τη μαχητικότητα του στο γήπεδο.

Εκτός από κεντρικός κυνηγός – μετά τον τραυματισμό του το 1988 – αγωνίστηκε και στη θέση του κεντρικού αμυντικού για ενάμιση χρόνο, ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Ανόρθωσης. Υπήρξε επίσης, στέλεχος της Εθνικής Κύπρου (1983-85).

Το 1991, ταλαιπωρημένος από τους πολλαπλούς τραυματισμούς, αναγκάστηκε να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του στην Α’ κατηγορία. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

 

Διετέλεσε επίσης βοηθός προπονητής της Ανόρθωσης σε διάφορες περιόδους (1991-92, 2000-2003) πανηγυρίζοντας το 2002 την κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου. Ακολούθως εργάστηκε για μια δεκαετία στις ακαδημίες της Ανόρθωσης.

Γέννηση: 5 Αυγούστου 1960, Γύψου
Θέση: Επιθετικός
Καριέρα: 1979-1991
Συμμετοχές: 240
Τέρματα: 66

Σχετικά Νέα