Διευκρινιστική ανακοίνωση για τη συνάντηση των προέδρων

Ενεργοποίηση Συμφωνίας Σωματείου – εταιρείας

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Προέδρων ομάδων με την ηγεσία της ΚΟΠ, επιθυμούμε να τοποθετηθούμε ξανά επί των θέσεων της Ανόρθωσης, η διοίκηση της οποίας είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να δηλώνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις της Ανόρθωσης.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, όπως γραπτώς έχει χθες τοποθετηθεί, θεωρεί ότι η παραίτηση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ είναι επιτακτική ανάγκη και επιβεβλημένη υπό τις περιστάσεις. Οι επτά λόγοι που καταθέσαμε στη χθεσινή μας ανακοίνωση τεκμηριώνουν την επιτακτική αυτή ανάγκη.

Κατά τη χθεσινή (2/1/2015) συνάντηση, καταθέσαμε αυτές τις απόψεις ενώπιον της ηγεσίας της ΚΟΠ και των Προέδρων και εκπροσώπων των ομάδων. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ απέρριψε τις θέσεις μας και επικαλέστηκε τις απαρχαιωμένες διατάξεις του Καταστατικού, το οποίο πλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του αθλήματος και των διοργανώσεων του. Απέρριψε ο κ. Πρόεδρος της ΚΟΠ, το όποιο ενδεχόμενο παραίτησης και αψήφισε παντελώς τις θέσεις μας για αναθεώρηση του Καταστατικού και κατ΄επέκταση του τρόπου διοίκησης της Ομοσπονδίας, μέσα στα πλαίσια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, όρους που τελικά και ο ίδιος χρησιμοποιεί αλλά φαινομενικά με διαφορετικό νόημα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ναι, υπάρχει ενότητα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο σε σχέση α) με την ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του χώρου της διαιτησίας γενικά, β) με την ανάγκη στήριξης όλων των προσπαθειών των ανακριτικών αρχών αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγονται συνεπεία των καταγγελιών Παναγή και γ) με την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δομών και θεσμών και λειτουργιών της ΚΟΠ με τρόπο που να εξυπηρετούν το άθλημα και τα Σωματεία και όχι το αντίθετο.

Επιπλέον ξεκαθαρίζουμε ότι οι απόψεις και οι θέσεις μας ήταν και παραμένουν ότι η παραίτηση της ηγεσίας και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επιτακτική ανάγκη για το Κυπριακό ποδόσφαιρο και μάλιστα διαβλέπουμε ότι θα εξυπηρετήσει ακόμα και αυτή την ενότητα του χώρου, η οποία διαμορφώθηκε μόλις χθες μετά τη συνάντηση.

Τονίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια και σεβόμαστε πλήρως τις άλλες απόψεις που εκφράστηκαν στη χθεσινή συνάντηση, πλείστες εκ των οποίων αφορούσαν αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας και ήταν αρκούντως εποικοδομητικές. Καλούμε και τα άλλα Σωματεία, να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους μέσα σε πνεύμα συναντίληψης και σύμπλευσης, ώστε να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό δεν μας εμποδίζει, στα ίδια δημοκρατικά πλαίσια, να εμμένουμε στις δικές μας θέσεις και απόψεις.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να χαιρετήσουμε την δηλωθείσα χθεσινή θέση του Προέδρου της ΚΟΠ για τη δική του συναίνεση και ολοκληρωτική στήριξη στο ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικής ένωσης Σωματείων (λίγκας) με σκοπό τη διαχείριση του πρωταθλήματος από τα ίδια τα Σωματεία, όπως άλλωστε εισηγηθήκαμε γραπτώς κατά την χθεσινή μας ανακοίνωση. Η πλήρης επαγγελματικοποίηση του ποδοσφαίρου σε θεσμικό, διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, είναι ίσως το μεγαλύτερο στοιχείο που θα πρέπει να ενώνει τα Σωματεία.

Με πλήρη υπευθυνότητα, θα μελετήσουμε την εισήγηση του Προέδρου της ΚΟΠ και θα επανέλθουμε μαζί με άλλες πολλές εισηγήσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε γραπτώς στην ΚΟΠ, αλλά και προφορικά στον Πρόεδρο της, που έχει δεσμευτεί για απευθείας επικοινωνία με το κάθε Σωματείο ξεχωριστά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σχετικά Νέα