Η διάσκεψη των Προέδρων (ομιλίες και βίντεο)

Η διάσκεψη των Προέδρων (ομιλίες και βίντεο)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΛΑΙΔΗΣ

Αγαπητοί φίλοι – λειτουργοί του Τύπου, φίλες και φίλοι της Ανόρθωσης, καλή σας μέρα και καλωσορίσατε στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Δεν είναι συχνά που συγκαλούμε δημοσιογραφικές διασκέψεις ή κάνουμε δηλώσεις ως διοίκηση και σας ευχαριστώ που βρίσκεστε σήμερα εδώ, καθώς θεωρούμε σημαντικά τα όσα έχουμε να πούμε.

Το κεντρικό θέμα της Διάσκεψης, έχει να κάνει με το φλέγον ζήτημα του Οικονομικού. Πριν όμως μπω στην ουσία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Χαράλαμπο Μανώλη, για να απευθύνει δυο λόγια, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα λειτουργίας της εταιρείας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΝΩΛΗ

Καλή σας μέρα και από μένα. Θα ήθελα να είμαι σύντομος και περιληπτικός, αναφέροντας επιγραμματικά τα κύρια σημεία του έργου που έχουμε ως σήμερα επιτελέσει ως διοίκηση της εταιρείας και να δώσω τον λόγο πίσω στον κ. Πουλλαΐδη για να αναλύσει την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2014 σηματοδότησε μια σειρά από αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Ανόρθωσης. Μετά τις αποτυχημένες πορείες των τελευταίων ετών, ήταν αναγκαίο το κτίσιμο μιας καινούριας ομάδας, σχεδόν από το μηδέν, που θα έθετε τις βάσεις και τα θεμέλια για τη νέα Ανόρθωση που θα έχει μέλλον και προοπτική.

Η διοίκηση προχώρησε έγκαιρα στην πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή, του κ. Τεντ Φαν Λέουβεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τεχνική πτυχή του ποδοσφαιρικού τμήματος, τον σχεδιασμό και τις εργασίες του. Από κοινού, τέθηκαν στόχοι τριετίας και ο Ολλανδός ανέλαβε τον σχεδιασμό για την αντίστοιχη περίοδο, με γνώμονα φυσικά και τις επόμενες χρονιάς, μέσα από τον οποίο θεωρείται εφικτή η επαναφορά της Ανόρθωσης στην πρωταγωνιστική θέση που της αξίζει να βρίσκεται.

Σκοπός, όπως εξαγγέλθηκε εξ αρχής, η στελέχωση ενός ρόστερ αποτελούμενου ως επί το πλείστον από ποδοσφαιριστές ηλικίας μέχρι περίπου 25 ετών, συμπληρωμένου με παίχτες μεγαλύτερης ηλικίας, που να κουβαλούν εμπειρίες και παραστάσεις ποιοτικότερων πρωταθλημάτων. Αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές με ποιότητα αλλά και μεταπωλητική, εμπορική αξία. Το ρόστερ της φετινής χρονιάς, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτήσει της μετεγγραφές της νέας περιόδου. Και αυτό θα γίνεται απ’ εδώ και πέρα, σε κάθε περίοδο.

Διοίκηση και τεχνική ηγεσία, έχουν θέσει πέραν από τον στόχο της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας του ρόστερ – ώστε η ομάδα που κτίζεται να έχει διάρκεια – και την σταδιακή και μεθοδική «κυπριοποίησή» του. Υπάρχει πίστη στον Κύπριο ποδοσφαιριστή και ηθική υποχρέωση να του δοθούν ευκαιρίες. Όχι απλά γιατί είναι Κύπριος, αλλά γιατί πραγματικά το αξίζει.

Μεγάλη προσοχή έχουμε δώσει στο κομμάτι των υποδομών. Μόλις πριν από μερικές μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Προπονητικό Κέντρο «Αντώνης Καράς», όπου έχει έρθει και εναποτεθεί ειδική άμμος από την Αίγυπτο, με στόχο να υπάρξει ένα μαλακό υπόστρωμα κάτω από το γρασίδι, που θα μειώσει στο ελάχιστο τις καταπονήσεις στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Την ίδια στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου οι εργασίες στην κτηριακή υποδομή του Προπονητικού Κέντρου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μιας πρωταγωνίστριας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν κατάλληλα τα γραφεία του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, δημιουργήθηκε νέο γυμναστήριο, ανακατασκευάστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια.  Επιπλέον, δημιουργήθηκε σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας για την ποδοσφαιρική ομάδα.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών, φαίνονται στο γήπεδο. Η ποδοσφαιρική ομάδα αποδίδει πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Στην αρχή της περιόδου, τα ντέρμπι ήταν μαζεμένα και με όλους τους μεγάλους αντιπάλους να μας αντιμετωπίζουν στην έδρα τους. Παρότι σε κάποια παιχνίδια δεν παίρναμε βαθμολογικό κέρδος, εντούτοις αποσπούσαμε τα κολακευτικά σχόλια των αντιπάλων και το θερμό χειροκρότημα των φίλων της, που πιστά ακολουθούσαν και σθεναρά στήριζαν τους ποδοσφαιριστές.

Θέλω να μου επιτρέψετε να σταθώ στους φίλους της Ανόρθωσης και ιδιαίτερα στους οργανωμένους, που με την επιστροφή τους στα γήπεδα δίνουν άλλο παλμό και ζωντάνια στην εξέδρα. Η παρουσία τους, πάντοτε μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια, και αψηφώντας τις όποιος προκλήσεις δέχονται, τους τιμά και μας κάνει περήφανους.

Επιστρέφοντας  στο ποδοσφαιρικό κομμάτι για να κλείσω, θέλω να σημειώσω πως πλέον οι παίχτες έχουν μέσα από τα παιχνίδια αποκομίσει τις απαραίτητες εμπειρίες και δείχνουν να έχουν δέσει μεταξύ τους. Οι καλές εμφανίσεις, έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε νίκες και τρίποντα και ελπίζουμε έτσι να συνεχίσουμε, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΛΑΙΔΗΣ

Όπως σωστά προανέφερε εν συντομία ο Πρόεδρος κ. Μανώλη, έχει γίνει σοβαρή δουλειά από τη διοίκηση της εταιρείας και την τεχνική ηγεσία, προκειμένου να οικοδομηθεί μια ομάδα με παρόν και μέλλον. Θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο, να ευχαριστήσω τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος δείχνει πρωτοφανή θα έλεγα υπομονή και στέκεται ασπίδα προστασίας στους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές, τους ενθαρρύνει σε κάθε αγώνα, τους δίνει θάρρος και κουράγιο.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί στα τρία τελευταία παιχνίδια ειδικά, ο κόσμος δήλωσε βροντερό «παρών» στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Αφουγκραστήκαμε την ανάγκη του κόσμου να προσφέρουμε μειωμένες τιμές στα εισιτήρια, να φτιάξουμε πακέτα τριών αγώνων και οικογενειακά πακέτα και τα αποτελέσματα στην προσέλευση ήταν συγκινητικά. Ο κόσμος μας δικαίωσε. Θα μπορούσε βέβαια να ήταν και καλύτερα τα αριθμητικά δεδομένα, εάν δεν παίζαμε Δευτέρα και Παρασκευή και δεν είχαμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κόσμο για την υποστήριξή του.

Αυτή η ομάδα, η οποία μας χαροποιεί όταν την βλέπουμε στο γήπεδο, ξέρετε ότι έχει δημιουργηθεί με ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα έξοδα σε μισθούς ποδοσφαιριστών και προπονητών, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα €2,7εκ., όπως είχαμε προϋπολογίσει εξ αρχής.

Δυστυχώς όμως, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε κι ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την τρέχουσα χρονιά.

  • Είναι οι κρατικές οφειλές της περιόδου 2007-2013 για τις οποίες έχει γίνει συμφωνία με το Κράτος και είμαστε υπόχρεοι να παρουσιαζόμαστε συνεπείς.
  • Είναι οι υποχρεώσεις μας για τις υποθέσεις σε FIFA και CAS. Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποθέσεων έχει εξοφληθεί ή έστω τύχει διακανονισμού. Διακανονισμούς, τους οποίους είμαστε όμως αναγκασμένοι να πληρώνουμε κάθε μήνα. Πέραν αυτών, υπάρχουν δυο ακόμα υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιων των δικαστικών σωμάτων.
  • Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις από το παρελθόν, τις οποίες θέλουμε και πρέπει να τακτοποιήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προκειμένου να μην οδηγηθούν στη FIFA και τα Δικαστήρια. Θα κάνω και κάποιες συναντήσεις τις επόμενες μέρες, με στόχο να βρούμε συμβιβαστικές φόρμουλες για τούτες τις περιπτώσεις.

Όλα τα πιο πάνω, ήταν ωστόσο περίπου γνωστά – διότι είχαμε και… εκπλήξεις – και λίγο ή πολύ προϋπολογισμένα. Ενδεχομένως κάποιες υποθέσεις να ήρθαν νωρίτερα απ’ όσο αναμέναμε και μας δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα. Έστω κι έτσι όμως, τις τακτοποιήσαμε, τουλάχιστον για το παρόν.

Το μεγάλο μας πρόβλημα, είναι στα έσοδα. Εκεί, φαίνεται ότι πέσαμε έξω. Με τα νέα οικονομικά δεδομένα στο νησί, τα έσοδα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου του βεληνεκούς μας, κυμαίνονται ανάμεσα σε 2,1 και 2,3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε εισφορές, ευρωπαϊκές παρουσίες και άλλα έσοδα. Τώρα, για να έχουμε μια πρωταγωνιστική πορεία στο πρωτάθλημα, θέλουμε προϋπολογισμό περίπου €4,5 εκατομμύρια τον χρόνο.

Δυστυχώς, στην Κύπρο απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που δεν φτάνουμε. Το ποδόσφαιρο – όπως και πολλά άλλα πράγματα στον τόπο μας – βασίζεται σε μια φούσκα. Μοιραία, κάποτε θα σκάσει. Όλες οι ομάδες φτιάχνουν προϋπολογισμούς δυο και τρεις φορές πέραν των δυνατοτήτων τους, με την ελπίδα να μπουν ομίλους του Τσάμπιονς ή του Γιουρόπα Λιγκ και να απολαύσουν τα μεγάλα κέρδη. Τις πλείστες φορές όμως, δεν συμβαίνει αυτό και μένει η μαύρη τρύπα στα ταμεία.

Αρκεί να σας πω ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να αντιληφθείτε το μέγεθος της υπερβολής του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Το σύνολο των προϋπολογισμών για την πρώτη κατηγορία μας, είναι τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ. Σε ένα άλλο νησί της Μεσογείου, τη Μάλτα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 11 με 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Θα περίμενε κανείς να είμαστε λίγο πιο πάνω από τη Μάλτα, αλλά φτάνουμε σχεδόν το τετραπλάσιο! Πώς θα αντέξουν τα Σωματεία αυτά τα νούμερα;

Δεν πρόκειται όμως να εξακολουθήσει επ’ άπειρον. Αν δεν σοβαρευτούμε, αν δεν φτιάξουμε προϋπολογισμούς στα μέτρα μας, ισοσκελισμένους, με πρόνοιες για τις παλαιές και τις νέες οφειλές μας, τα Σωματεία θα αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ήδη, προ μηνός είχαμε την πρώτη μεγάλη κρίση, η οποία ξεπεράστηκε αναίμακτα. Την επόμενη φορά όμως τι γίνεται;

Για να έρθω στα δικά μας, στα της Ανόρθωσης, παρατηρώ να υπάρχει δυστυχώς ένας εφησυχασμός. Το γεγονός ότι είμαστε εντάξει με τις οφειλές μας, ότι πληρώνουμε στην ώρα τους παίχτες και προπονητές, ότι βγάζουμε μια υγεία εντός και εκτός γηπέδου, φαίνεται να παρεξηγείται. Όλοι περιμένουν από τον Πουλλαΐδη. Δεν είναι ανεξάντλητες όμως η δυνατότητές μου. Ούτε και μου επιτρέπεται να αγοράζω μετοχές ανεξέλεγκτα. Υπάρχει ένα όριο που έχει θέσει η Γενική Συνέλευση. Θέλω να το πω τώρα, όσο είναι ακόμα νωρίς.

Προς Θεού, δεν ήρθα εδώ σήμερα για να πανικοβάλω κανένα. Κάπου στα μέσα του Μάρτη ωστόσο, θα χρειαστεί ένεση ρευστού.

Για τον λόγο αυτό, από σήμερα ξεκινούμε μια οικονομική εκστρατεία τριών μηνών. Έχουμε θέσει στόχο μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015, να μαζέψουμε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Δύσκολο, αλλά απόλυτα εφικτό.

Έχουμε ετοιμάσει και επεξεργαστεί μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες θα ενταχθούν στον σχεδιασμό της τριμηνίας, προκειμένου να μαζευτεί αυτό το ποσό. Θα κινηθούμε επιθετικά, στους τομείς των εισιτηρίων, της διαφήμισης, των χορηγών, των εκδηλώσεων, της εμπορικής αξιοποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων, έμψυχων και μη.

Τις επόμενες μέρες, θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στη δημοσιότητα οι δράσεις και τα προγράμματά μας και αναμένουμε από τον κόσμο της Ανόρθωσης να τα αγκαλιάσει και να τα στηρίξει. Από την απλή παρουσία στο γήπεδο, την αγορά του περιοδικού, τα ψώνια από την μπουτίκ, την παρουσία σε μια εκδήλωση του Συλλόγου μέχρι τη διαφήμιση στο Στάδιο, την χορηγία προς την ομάδα. Κάθε ποσό, όσο μικρό ή μεγάλο, έχει την αξία του.

Από πλευράς μας, μελετούμε διάφορες προοπτικές για να αποκομίσουμε έσοδα.

  • Από καιρό έχουμε δηλώσει ότι πολιτική μας είναι η ανάπτυξη και πώληση ποδοσφαιριστών. Έχουμε παίχτες με εμπορική, μεταπωλητική αξία, τους οποίους μπορούμε να πωλήσουμε σε Συλλόγους του εξωτερικού, φτάνει να το θέλουν οι ίδιοι και φυσικά η Ανόρθωσις να αποζημιωθεί κατάλληλα.
  • Δεν μας αφήνει ακόμα ασυγκίνητους το ενδεχόμενο να ακολουθήσουμε κάποιο μοντέλο με επενδυτές, οι οποίοι θα φέρουν ποδοσφαιριστές στην ομάδα μας, αλλά θα έχουν οι ίδιοι τα δικαιώματά τους. Φτάνει αυτό να μειώνει το κόστος του ρόστερ μας.
  • Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιος ξένος επενδυτής, ο οποίος να αποκτήσει πακέτο μετοχών. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε να αποκτήσει λόγο στα της ομάδας, εάν και εφόσον προκύψει τέτοιο θέμα.
  • Υπάρχει έπειτα η προοπτική ενός τραπεζικού δανείου. Ωστόσο και πάλι, υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, εάν και εφόσον βρεθεί τέτοιο τραπεζικό ίδρυμα.
  • Η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του Συλλόγου, με πρώτους τους χώρους μέσα και γύρω από το Στάδιο, προσφέρει κάποια διέξοδο στο οικονομικό μας πρόβλημα. Για παράδειγμα το Κέντρο Αποκατάστασης Αθλητών.

Σίγουρα, ο στόχος του ενάμιση εκατομμυρίου σε τρεις μήνες είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να έρθουν αυτά τα χρήματα στην ομάδα. Γι’ αυτό καλώ όλους τους Ανορθωσιάτες, έχοντες και κατέχοντες να προσφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει πάντοτε το σχέδιο Β΄. Καθόλου ευχάριστο βέβαιο. Αυτό προνοεί την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του προϋπολογισμού. Εάν δεν καταφέρουμε – κοντολογίς – να ανεβάσουμε τα έσοδα στο επίπεδο των εξόδων, τότε θα πρέπει να κατεβάσουμε τα έξοδα στο επίπεδο των εσόδων. Κοντά στα €1,2εκ μισθολόγιο και €3 συνολικό προϋπολογισμό. Με όλες τις αγωνιστικές και άλλες συνέπειες που θα επιφέρει αυτό.

Προς το παρόν όμως, ας μείνουμε θετικοί και πιστοί στο πρώτο σχέδιο: Να αυξήσουμε τα έσοδα της ομάδας. Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες σκληρής και επίπονης εργασίας για να μαζέψουμε επιπλέον ενάμισι εκατομμύριο.

Είμαι πάντοτε αισιόδοξος και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Συναντώ καθημερινά ανθρώπους με πολλή αγάπη γι’ αυτή την ομάδα, βλέπω χαμόγελα αισιοδοξίας και σπινθηροβόλα βλέμματα που δεν θα αφήσουν η λάμψη της Ανόρθωσης να χαθεί. Αναμένω τη συμπαράσταση και τη συμβολή όλων, για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Μαζί θα τα καταφέρουμε.  Είμαστε η Ανόρθωσις και θα επικρατήσουμε!

Σχετικά Νέα